Matura – niemiecki zamiast angielskiego Czemu nie!

Maj to czas intensywnej pracy i licznych egzaminów dla corocznych maturzystów. Przyszli absolwenci muszą podejść do trzech obowiązkowych egzaminów: z języka polskiego, z matematyki i, zwykle, z języka angielskiego. W  czasach dominacji tego języka często zapomina się, że maturzysta ma prawo wybrać język obcy nowożytni, który będzie zdawał na poziomie podstawowym. Coraz częściej tym wyborem zostaje język niemiecki. Przekonaj się, czy matura – niemiecki na 100% jest możliwa!

Jak wygląda egzamin maturalny z niemieckiego?

Jeśli maturzysta wybierze język niemiecki jako podstawowy język obcy zdawany na maturze, przebieg tego egzaminu będzie analogiczny do tego z języka angielskiego. Przyszły absolwent będzie zobligowany do napisania matury podstawowej z niemieckiego, która składa się z:

– części ze słuchu,

– części czytania ze zrozumieniem,

– części gramatycznej,

– części pisemnej (dłuższa wypowiedź).

Dodatkowo obowiązkowa jest również matura ustna z tego języka. Próg zdawalności dla matury pisemnej i ustnej to 30%, czyli taki sam, jak przy wszystkich przedmiotach obowiązkowych. Dla chętnych istnieje również możliwość podejścia do egzaminu rozszerzonego z języka niemieckiego. Na tym poziomie nie obowiązują już progi zdawalności.

Jak przygotować się do matury z niemieckiego?

Przygotowania do matury z tego języka warto zacząć od regularnych powtórek całego materiału. Pomocne mogą okazać się vademecum lub repetytorium maturalne, które krok po kroku przechodzą przez każdy dział obowiązkowego materiału. Wiedza tam zawarta jest podana w pigułce, przez co łatwiej jest ją przyswajać niż wprost z podręczników.

Jeśli masz kłopot z konkretnym obszarem, warto skoncentrować swoje działania na nim, zamiast brnąć w powtórki całości. Do powtórek z gramatyki najlepsze będą dedykowane ćwiczenia gramatyczne z niemieckiego, wraz z wyjaśnieniem i rozwiązaniem. Dla ćwiczeń słownictwa odpowiednie będą fiszki tematyczne.

Nie zapomnij jednak o maturze ustnej. Dla maturzystów często organizowane są specjalne, dedykowane godziny w szkołach, na których można poćwiczyć z nauczycielem. Warto również wziąć udział w próbnej maturze ustnej.