Matura z niemieckiego Nie ma się czego bać

Egzamin dojrzałości matura niemiecki może wydawać się trudny, jednak przy odpowiednim podejściu ta opinia może się diametralnie zmienić. Należy sobie uświadomić, że ten egzamin ma za zadanie sprawdzenie kompleksowo kompetencji językowych, oczywiście według obranego klucza. Matura niemiecki podzielona jest na części, dobrze jest więc przygotowywać się do niej, w oparciu o wymagania w poszczególnych elementach. Mowa tutaj o czterech, głównych częściach, to jest rozumienie ze słuchu, czytanie ze zrozumieniem znajomość środków językowych oraz wypowiedź pisemna.

Poziom rozszerzony czy podstawowy?

Kluczowym w trakcie przygotowań jest określenie, czy będziemy zdawać egzamin na poziomie podstawowym czy rozszerzonym. Jeśli matura niemiecki widzi nam się tylko na poziomie rozszerzonym, warto jest sięgnąć po “Deutsch. Matura rozszerzona. Repetytorium. Język niemiecki” Jana Szurmanta i Peter’a Tokarskiego. Podręcznik ten przeznaczony jest dla uczniów, którzy przygotowują się do pisemnego egzaminu, został podzielony na części, dzięki temu można systematycznie zapoznawać się z materiałem do egzaminu. W przypadku poziomu podstawowego cenne będzie “Repetytorium maturalne z języka niemieckiego. Poziom podstawowy” Wydawnictwo Szkolne PWN. Publikacja zawiera podręcznik oraz dwie płyty CD, dzięki którym jest możliwe zapoznanie się ze wszystkim założeniami egzaminu dla maturzystów.

Testy i arkusze maturalne

Matura niemiecki ma swoją formę, z którą każdy kto przystępuje do egzaminu powinien się zapoznać. Dobrą metodą w trakcie przygotowań jest sięganie po testy oraz arkusze maturalne z poprzednich lat, tak by zapoznać się ze specyfiką poszczególnych zadań. “Język niemiecki. Przykładowe arkusze maturalne. Część pisemna. Poziom podstawowy i rozszerzony” Joanny Sobańskiej-Jędrych to skuteczna pomoc w przygotowaniu się do egzaminu matura niemiecki. Testy, zadania, strategie przygotowania oraz transkrypcje nagrań umożliwią gruntowne uporządkowanie swojej wiedzy przed egzaminem dojrzałości.