Przygotowanie do matury z języka niemieckiego

Matura niemiecki nie będzie trudna do zdania, jeśli tylko odpowiednio wcześniej rozplanuje się swoją naukę i wykorzysta różne metody dydaktyczne do zrozumienia samej formuły egzaminu maturalnego. Oczywiście, przygotowanie należy zacząć od określenia, czy interesuje nas matura zdawana na poziomie podstawowym, czy też rozszerzonym. Dzisiaj na rynku dostępne są podręczniki i książki dedykowane dla przyszłych maturzystów, warto po nie sięgnąć, by zapewnić sobie gruntowne przygotowanie do egzaminu dojrzałości z języka.

Repetytoria i vademeca

Matura niemiecki to najczęściej wybierany przedmiot przez polskich uczniów z języka obcego, oczywiście zaraz po języku angielskim. Aby dobrze przygotować się do egzaminu, warto wykraczać przygotowaniami poza to, co dzieje się w trakcie lekcji. Dobrym pomysłem jest sięganie po repetytoria, które stanowią świetną powtórkę przed egzaminem, a dodatkowo systematyzują naszą wiedzę, zawierając materiał, który może pojawić się podczas egzaminu. “Repetytorium maturzysty 2022. Język niemiecki. Poziom podstawowy i rozszerzony” Adriana Golisa i Anny Lohn to pozycja, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających maturzystów. Zadania przedstawione są z przykładami oraz kluczem poprawnych odpowiedzi. Kolejną pozycją tego typu jest “Język niemiecki A2-B2. Rozmawiaj na każdy  temat. Repetytorium tematyczno-leksykalne” wydawnictwa Wagros. To bardzo ciekawy podręcznik do mówienia po niemiecki, co jest niezwykle istotne w przygotowaniach do egzaminu ustnego.

Wypowiedź pisemna na maturze

Egzamin matura niemiecki jest podzielony na części. Jedną z istotniejszych jest wypowiedź pisemna. W przypadku rozszerzonej matury możemy wybierać między napisaniem rozprawki a artykułu publicystycznego. Na poziomie podstawowych będzie to najczęściej list lub e-mail do niemieckiego kolegi. Aby zapoznać się ze schematem przygotowania do części pisemnej, warto zajrzeć do podręcznika “Dasz radę! Język niemiecki. Zbiór zadań maturalnych” wydawnictwa Draco. Umieszczono tam przykładowe teksty oraz słownictwo, które warto jest zastosować podczas swojej pracy pisemnej.